Numele meu este Günther Humpel Waßmuth.

Rumänisch – Ehrenamtlich aktiv in Pflege und Hospiz – Günter Humpe-Waßmuth

Numele meu este Günther Humpel Waßmuth.
Mulți încă mă cunosc ca și consilier municipal pentru tineret, cultură și afaceri sociale.
Din iunie 2016 m-am pensionat, iar din martie 2016 sunt mediator pentru pacienți, în spitalul Friedrich Ebert din Neumünster și tot cam atunci am devenit și Președinte al inițiativei Ospiciul.
Motivația pentru acest lucru a venit din domeniul meu de muncă, căruia m-am dedicat întotdeauna, iar ideea de a merge de la 100 la 0 nu a fost acceptabilă pentru mine. A fost important pentru mine să rămân activ și implicat.
Acestea sunt două domenii, odată inițiativa pentru Ospiciu iar apoi conflictele din spital, pe care eu le consider importante și demne de angajament civic și de aceea m-am implicat în ambele direcții.
Mediatorul pacientului se ocupă de plângerile din spital. Eu nu sunt avocatul pacienților, dar sarcina mediatorului este de a asculta plângerile pacienților, iar apoi de a asculta și varianta medicilorși a personalului de îngrijire, de a se consulta cu ei și a le transmite informația. În general, după o plângere a pacientului, are loc o conversație între părți, fie în salon fie în camera mea și se încearcă clarificarea situației.
Dacă lucrurile nu pot fi clarificate, dacă pacienții se decid să facă acest lucru pe cale juridică, atunci treaba mea s-a încheiat. Eu pot doar să mediez și să ajut la clarificarea situațiilor.
Inițiativa Ospiciul se ocupă de persoanele care se sunt pe moarte. În Neumünster, mor în fiecare an aproximativ 1000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 500 mor în spitale, 250 în casele de bătrâni și o anumită parte la domiciliu.
Majoritatea oamenilor își doresc să moară acasă, în fapt însă nu se întamplă așa. Noi vrem să avem grijă ca atunci când e vorba de a muri, să se aibă parte de o moarte demnă. În așa fel încât și rudele să poată spune: „tata sau mama a plecat dintre noi, dar el sau ea a murit cu demnitate“.
Avem o sală paliativă minunată aici, în spital, cu 8 paturi. Iar în această sală paliativă, inițiativa Ospiciul este întotdeauna prezentă, prin faptul de a aduce pacientul mâncarea, dar și de a purta o conversație cu acesta. Noi înțelegem că există temeri și ne ocupăm de asta. Există și o mare varietate de dorințe ale muribunzilor, de la: „Aș vrea să-mi văd câinele.” până la ”Aș vrea să merg pe Fjordul Kieler“. Iar noi încercăm să îndeplinim dorințele celor care mor.
Sunt foarte fericit că este nevoie de mine și că îmi pot aplica și cunoștințele. În primul rând este o situație bună pe plan personal. Iar în al doilea rând, eu cred că multe lucruri într-o societate pot fi organizate doar prin angajament civic.

Add your comment

Your email address will not be published.