Bulgarisch „„Арабски вместо латински – това пак е честно“

Bulgarisch Arabisch Statt Latein

„Арабски вместо латински – това пак е честно“

Ибрахим Ортасер се запознава с Амер Шааудох по време на игра на футбол: Днес 17-годишният младеж е важен помощник в интеграцията.
Ибрахим Ортасер е бил на 19, когато пристига в Ноймюнстер като турски гастарбайтер. „Дойдох не като бежанец, но въпреки това началото не беше лесно.“
Ортасер бързо научил, че трябва да бъде активен, ако иска да стъпи на краката си в Германия. Помощни агенции, които да му помогнат да научи езика и да разбере страната, тогава не е имало толкова. Това го мотивирало. Днес Ортасер се занимава по многобройни начини в полза на интеграцията на чуждестранни граждани. Неговия, най-нов проект:
„Ноймюнстер TV”, безплатно приложение, на което имигрантите и бежанците могат да получават знания за страната на осем езика. Как функционират изборите? Кой да ми помогне, когато получа писмо от Трудовата агенция? Не са останали теми, които „Ноймюнстер ТВ“ да не е покрила.
Ортасер нарича това „Интеграция 2.0“. Така човек може да намери основни знания за демокрацията с един клик. Защо е важно това? „Много имигранти не знаят изобщо, какво се случва в града им!“, установил Ортасер изненадващо.
Един от неговите най-усърдни колеги в „Ноймюнстер ТВ“ се запознал с Ортасер по време на футболен турнир на сирийската общност в Ноймюнстер: Амер Шаадух бил на 11, когато неговите родители побягнали от тяхната поразена от война родина през 2013.
Неговите първи години на немска земя, Амер прекарал в едно село до Хоенвестщедт. Училището там било много трудно. Там учил немски като втори език с други деца от арабски произход – от редовните часове можел да възприеме малко.
Още по-лошо от проблемите с езика, за Амер било това, че не можел да си намери немски приятели. „Бях доста самотен тогава: Германците се радват, когато бежанците знаят малко немски.“ Обяснява 17-годишния. „Но трябва първо да се стигне то там.“
Въпреки проблемите с езика, Амер бил добър ученик. Неговото училище препоръчало на родителите му да го преместят в гимназия. Семейството се преместило в Ноймюнстер и Амер постъпил в училище Клаус-Грот. След първия си учебен ден той съобщил на родителите си: „Мисля, че си намерих германски приятели.“
Ако всичко мине добре, Амер ще завърши след три години. За това той трябва да владее три езика: Немски, Английски и Латински. Но Амер може да замести латинския с арабски. Това той смята за „честно“. След завършването, младия сириец мисли да учи информатика – но при всеки случай ще продължава да помага при „Ноймюнстер ТВ“. Ортасер има нужда от хора като него: Освен арабски, английски и немски, Амер говори и един съвсем приемлив турски език.

Add your comment

Your email address will not be published.